Κοινή ονομασία: φαγκρί
Είναι ένα βενθοπελαγικό (10-80 m) είδος, τρέφεται με μικρά ψάρια, μαλάκια και οστρακόδερμα. Το σώμα του φαγκριού είναι επίμηκες οβάλ, παχύ και πεπιεσμένο πλευρικά, με χαρακτηριστικό χρώμα, ροζ με ασημί αντανακλάσεις. Εκτός από τη Μεσόγειο, πληθυσμοί του εντοπίζονται κυρίως στον Ατλαντικό (Μαδέιρα, Κανάρια, Ανατολική ακτή των Η.Π.Α., Καραϊβική, Κόλπος του Μεξικό, Παταγονία).
Ένα είδος υψηλής εμπορικής αξίας, που αλιεύεται και διακινείται ευρέως στην Ελληνική αγορά.
Οι έντονες ομοιότητες, που παρουσιάζουν οι εκπρόσωποι της οικογένειας Sparidae, κυρίως το χρώμα και το σχήμα, έχει σαν αποτέλεσμα τη μίξη των ψαριών και την πώληση τους με το ίδιο όνομα . Για παράδειγμα στη Γερμανική αγορά έχει παρατηρηθεί ότι το φαγκρί (Pagrus pagrus), το στικτοφαγκρί (Pagrus caeruleostictus) και το φαγκρί Νέας Ζηλανδίας (Pagrus auratus) πωλούνται με το ίδιο όνομα: «Dorade Rose» (Schiefenhöve & Rehbein 2013).
Για το είδος Pagrus pagrus, υπάρχουν κατατεθειμένα 60 DNA barcodes από χώρες της Μεσογείου (Τουρκία, Μάλτα, Πορτογαλία) αλλά και από τον Ατλαντικό, την Αργεντινή και τη Βραζιλία αλλά καμία καταχώρηση από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός από το P. pagrus διακινούνται στην ελληνική αγορά επίσης τα είδη P. auratus (Φαγκρί Νέας Ζηλανδίας), P. auriga (Ζωνοφαγκρί Ατλαντικού), P. caeruleostictus (Στικτοφαγκρί) και P. major (Φαγκρί Ειρηνικού) για τα οποία επίσης υπάρχουν δεδομένα barcodes.